Fred Taikon, ordförande för kulturföreningen E Romani Glinda, anser att kunskapen om folkmordet på romerna under andra världskriget måste öka. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix.

Årsdagen av "Zigenarnatten" i dag

"Kunskapen om romerna i förintelsen behöver öka"
2:32 min

I dag är det årsdagen för den så kallade "Zigenarnatten", då nazityskland avrättade tusentals romer i koncentrationslägret Auschwitz. Men i Sverige inkluderas romerna fortfarande inte tillräckligt tydligt i Förintelsen.

Det menar både romska opinionsbildare och riksdagsmän.

– Romerna, på samma sätt som judarna, blev avrättade, brända och dödade. Då är det ju viktigt att vi också inkluderas i den här delen, tillsammans med andra som föll offer för Hitlers ideologi, att skapa den rena ariska rasen, säger Fred Taikon, ordförande för kulturföreningen E Romani Glinda.

Han har själv har personer i sin släkt som suttit i Auschwitz och överlevt.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver han om frågan tillsammans med ett 20-tal opinionsbildare, däribland riksdagsledamöter från både borgerliga partier och oppositionen.

Det är svårt att säga hur många romer som dödades i Förintelsen. Forskarnas siffror varierar från ett par hundra tusen upp till möjligtvis två miljoner människor, vilket den svenska myndigheten Forum för levande historia menar beror på att romerna inte var registrerade av nazisterna på samma sätt som judarna.

Tyskland erkände på 80-talet fullt ut att romerna var offer för rasideologiska avrättningar precis som judarna. Men här i Sverige, på Forum för levande historia, menar man fortfarande att Förintelsen är en beteckning på nazisternas folkmord på judar. Romernas öde kallar man för "folkmordet på romerna".

Eskil Franck som är överintendent på myndigheten, menar att deras val att skilja på judar och romer beror på en definition som forskare gör.

– Det finns forskare som tydligt menar att folkmordet på judarna var ett alldeles exceptionellt enastående folkmord med intentioner och systematik och alltihopa, och det är det som gör att vi har fått beteckningen Holocaust. Medan folkmordet på romerna var ur lidandesynpunkt naturligtvis lika förskräckligt, men sorterar inte under samma benämning som Holocaust, Förintelsen, säger han.

Fred Taikon menar att kunskapen om romerna i förintelsen behöver öka i Sverige, och att skolsystemet har en viktig roll i den frågan.

De tusentals svenska elever som varje år åker till Auschwitz, passerar oftast förbi de platser där romerna hölls internerade.

Integrationsminister Erik Ullenhag att regeringen inte kan styra myndigheterna i den här frågan. Själv kallar han det som drabbade romerna för Förintelse och han håller med om att det är viktigt att sprida kunskap om frågan.

 – Det är helt avgörande också i kampen mot främlingsfientlighet och antiziganism i dag. Men, det är inte upp till mig att direkt gå in och styra när man dokumenterar historian, vilka begrepp man använder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".