1 av 2
Zimbabwes president Roberg Mugabe. Foto: Gwenn Dubourtoumieu/Scanpix.
2 av 2
Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.

Mugabe valvinnare i Zimbabwe

1:25 min

I Zimbabwe visar nu valkommissionens siffror att president Robert Mugabes parti Zanu-PF vunnit parlamentsvalet. Samtidigt fortsatte oppositionen idag att ifrågasätta valets legitimitet och oppositionsledaren har sagt att resultatet borde ogiltigförklaras.

Uppgifter i kväll säger att Mugabes parti Zanu-PF säkrat två tredjedelars majoritet av parlamentets totalt 210 stolar. Vilket är tillräckligt för att ändra landets författning.

Men i takt med att rösterna räknats så har det kommit spretiga uppgifter de senaste dagarna från de tre grupper som övervakat valet.

Den inhemska och största observatörsgruppen bestående av 7000 personer har rapporterat att många väljare, framförallt i städerna där oppositionen är stark, ska ha nekats att rösta i onsdags, och att valets legitimitet därför kan ifrågasättas.

Afrikanska unionen å sin tur har sagt att ”valet i Zimbabwe varit fritt" och trovärdigt.

SADC, Södra Afrikas utvecklingsorganisations observatörer beskriver valet som fredligt och fritt, men vill inte slå fast om det varit rättvist ännu.

"Frågan om rättvisa är så stor att vi behöver mer tid på oss för att uttala oss om det", sa chefsobservatören, Bernard Membe  på en pressträff här i huvudstaden idag.

Oppositionspartiet har ogiltigförklarat valet och ledaren Morgan Tsvangirai kallar det en fars som inte speglar folkets vilja. Och en talesperson för oppositionen sa idag att de inte kan utesluta massprotester.

Frågan är hur den Mugabetrogna polisen och militären i så fall reagerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista