Misstänkta kuppmakare i Turkiet får sin dom

1:31 min

I Turkiet väntas i dag dom falla i rättegången mot nästan 300 militärtoppar. De anklagas för att ha planerat ett kupp för att störta premiärminister Erdogans regering.

Med stort säkerhetspådrag återupptas idag Ergenekon-rättegången i en specialbyggd domstol utanför Istanbul.

Om domarna mot de 275 anklagade kommer idag, innebär det slutet på en fem år lång rättegångsföljetång i Turkiet.

Ergenekon, även kallat den djupa staten, är enligt åklagarna namnet på en illegal ultranationalistisk organisation med militärtoppar, politiker och journalister, som anklagas för att i det dolda utöva makt genom politiskt våld.

Den allvarligaste anklagelsen handlar om att högt uppsatta militärer ska ha planerat att störta det sittande regeringspartiet AKP, som har sina rötter i politisk islam.

64 av de anklagade riskerar livstids fängelse.

Många har välkomnat det styrande AK-partiets hårda tag mot den turkiska militären, som har genomfört fyra statskupper sedan 1960.

Men under de senaste åren har kritiken växt mot Ergenekon-rättegången, och många menar att det utvecklats till en häxjakt på politiska motståndare.

Bland annat har Europakommissionen uttryckt oro för bristande rättsäkerhet vid rättegången. Journalister som bevakat Ergenekon-rättegången har dragits in i rättegången och hamnat på de anklagades bänk.

Utanför rättegången idag väntas också en stor demonstration hållas av motståndare till regeringspartiet AKP.

Tomas Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista