Haveriplatsen vid Rabots glaciär. Foto: Roger Wikström.

Mindre miljöskador än befarat efter flygolycka

1:31 min

Flygolyckan på Kebnekaise förra året orsakade inte så svåra skador på naturen som man först befarade. Men låga halter av flygbränsle har uppmätts i vattnet.

– Det är väldigt låga koncentrationer och det är bra, men man kan också tänka sig att det kommer högre halter, det vet vi inte. Det är därför vi övervakar ständigt, säger Gunhild Rosqvist som är föreståndare på Tarfala forskningsstation på östra sidan av Kebnekaise.

Det var i mars förra året som ett Herculesplan kraschade i Kebnekaise. Fem personer omkom i olyckan, och orsaken till kraschen är fortfarande okänd.

I samband med olyckan spreds stora mängder flygbränsle i området och blandades med snön på glaciärerna. Sommartid smälter glaciären och smältvattnet rinner ut i bäckarna.

Förra året var det en kall sommar, så väldigt små mängder snö hann smälta undan. Men i år har det varit varmare. Forskarna hade därför räknat ungefär med de halter som uppmätts.

De största mängderna bränsle hamnade på Kebnekaises västra sida, där det är som brantast. Spår syns fortfarande i snön, och på vissa platser luktar det av flygbränsle.

Och trots att forskarna inte sett att olyckan påverkat naturen än, tycker Gunhild Rosqvist att det är ett hårt slag för  området.

– Vi värnar om den här miljön, och har jobbat uppe i den här storslagna fjällmiljön under så många år, som vi har uppfattat som väldigt ren. Så för oss är det här en katastrof när det kommer så mycket smuts. Eftersom det hamnade på ett ställe där det kan späs ut, så kommer det inte göra så stor skada för varken miljö eller för människor, och det är en väldig tur, säger hon.

I dag har forskarna inget prognos på när flygbränslet är borta från Kebnekaise. 

– Det är det ingen som vet, eftersom man inte har kunnat följa en sådan här händelse förut i den här typen av miljö. Jag tror att själv att det kommer att finnas kvar i ett antal år till, säger Gunhild Rosqvist.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista