Ecstasytabletter

Tullen hittar mer Ecstasy och LSD

Tullens beslag av ecstasy och LSD har ökat kraftigt första halvåret i år. Knarket tycks nu nå nya och unga användare. Oroväckande, säger Mikael Lindgren, operativ chef på tullen i Stockholm.

Mikael Lindgren berättar att ecstasy nästan var borta under några år innan beslagen ökade i fjol. Trenden har fortsatt i år, och under de första sex månaderna var ökningen dramatisk.

– Detsamma gäller LSD, som var en ganska populär drog för ett antal år sedan och sedan försvann, säger han.

Första halvåret i år ökade LSD-beslagen med mer än tio gånger, enligt SVT Nyheter. Knarket har nästan uteslutande hittats i postförsändelser som kommit till Sverige efter att ha beställts på internet.

Ecstasy-beslagen har gjorts på samma sätt, men tullen i Helsingborg tog också hand om hela 10 000 tabletter på en buss från Danmark.

– Det rör sig alltså inte bara om nätdroger utan förekommer också en ganska stor smuggling, säger Mikael Lindgren.

Knarket har enligt Lindgren till största delen sitt ursprung i andra EU-länder, främst Nederländerna.

– Och det är skrämmande att användarna framförallt är unga, födda på 80- och 90-talet. Det är alltså inga gamla användare som har kommit tillbaka, utan både LSD och ecstasy har fått fäste i nya användargrupper, säger Mikael Lindgren.

Ekot och TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".