Infekterad debatt efter nyvalde presidentens uttalande om Irael

1:32 min

Den nye iranske presidenten Hassan Rouhani skapar osäkerhet redan innan han installeras nu på söndag. Han kallar Israel för ett gammalt sår. Men samtidigt med ilskna reaktioner från Israel kom nya bud från iranska tv:n som påstår att uttalandet misstolkats.

Utan att använda sig av den vanliga beteckningen för Israel i Iran som ”lilla Satan” eller ”den zionistiska regimen” lyckas ändå Irans nye president Hassan Rouhani reta upp ärkefienden Israel.

I ett tal under Al qudsdagen, eller Jerusalemdagen, kallas Israel för ett gammalt sår på den palestinska och islamiska världen. Ett sår som måste tas bort. Videoklippet med uttalandet finns på nätet.

Rouhani har beskrivits som en jämförelsevis moderat mulla, en mindre hårdför man än föregångaren den avgående presidenten Mahmoud Ahmadinejad som har både förnekat förintelsen och beskrivit Israel som en cancersvulst.

Jerusalemdagen är en dag då muslimska världen enas i sitt krav på tillgång till denna muslimernas tredje heligaste plats och att få kontrollera mer än den av Israel annekterade östra delen av staden, med fri tillgång till de muslimska heliga platserna.

Iran har sedan islamiska revolutionen firat Al qudsdagen den sista fredagen i Ramadan i protest mot ockupationen.

Antiisraeliska och antiamerikanska demonstranter brände flaggor och skanderade Megbar Amerika Ned med USA och Död åt Israel i flera iranska städer idag.

Israel reagerade direkt på Rouhanis tal, premiärminister Benjamin Netanjahu sa att nu hade Irans nyvalde ledare visat sitt sanna ansikte.

Kort därpå kom en dementi från iranska officiella tvkanalen Presstv som påstod att iranska medier missuppfattat Hassan Rouhanis tal, att han inte alls kallade Israel för ett gammalt sår.

På nätet pågår just nu en lika infekterad debatt som den mellan Iran och Israel om vad Rouhani egentligen sa eller menade med det han sa.

På söndag tar Hassan Rouhani över som Irans president. Å han sägs var en mer reformvänlig man än Ahmanidejad. Men hans möjligheter till att förändra är rätt små då den islamiska republikens verklige ledare är den högste religiöse ledaren Ali Khamenei och hans väktarråd av mullor.

Den väg Khamenei hittills valt för Iran har inte kantats av reformer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista