Sanaa i Jemen, bild från igår. Foto: Hani Mohammed/Scanpix

Även Tyskland stänger ambassader

1:28 min

Tyskland stänger av säkerhetsskäl tillfälligt sin ambassad i Jemen, precis som USA och Storbritannien.

Söndag och måndag kommer den tyska ambassaden i Sanaa att hållas stängd av säkerhetsskäl, meddelar det tyska utrikesdepartementet. Några mer konkreta detaljer har inte angivits. Sedan tidigare har den tyska ambassaden i Jemen reducerat sin verksamhet och bemanning. 

Också den brittiska ambassaden kommer att vara stängd dessa dagar med hänvisning till försiktighetsåtgärder. En talesperson för det brittiska utrikesdepartementet angav att säkerhetsläget inför avslutningen på den muslimska fastemånaden Ramadan gav anledning till oro.

De här beskeden kommer efter att USA beslutat att stänga sina diplomatiska representationer i ett 20-tal länder. De amerikanska säkerhetstjänsterna har noterat en ökad aktivitet hos al-Qaida och andra terrorgrupper. Man befarar att det finns planer för attentat i framför allt Nordafrika och Mellanöstern. Jemen, där al-Qaida-relaterade grupper har sina starkaste fästen, pekas ut som en särskilt farlig oroshärd.

Den förstärkta hotbilden gäller augusti månad ut. För den perioden har de amerikanska myndigheterna även utfärdat en generell resevarning för amerikanska medborgare världen över. En ovanligt omfattande åtgärd som senast tillämpades inför tio-årsdagen av 11 september-attentaten.

Amerikanska medborgare uppmanas att vara försiktiga vid turistattraktioner, allmänna kommunikationsmedel och andra ställen där många mäniskor är i rörelse.

Några sådana varningar är inte aktuella i Tyskland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista