Haveriplatsen vid Rabots glaciär. Foto: Roger Wikström.

Återupptar arbetet att städa upp efter flygolycka

"Ett svårt och krävande arbete"
2:01 min

Spåren efter flygolyckan på Kebnekaise förra året syns fortfarande tydligt. Även om naturen inte tagit skada har låga halter av flygbränsle uppmätts i vattendrag i området, det rapporterade Ekot i morse. Nu har också arbetet med att få bort vrakdelarna tagits upp på nytt.

– Rent praktiskt så är det  i dagsläget 25 man som jobbar där uppe. Väldigt långa dagar, det är ett väldigt svårt och krävande arbete för dem. Men de samlar ihop materialet och lägger det i nätkorgar. Sen har vi en inhyrd helikopter som transporterar ner det till byn Nikkaluokta, säger Per Sandberg som är projektledare på Statens fastighetsverk. 

I torsdags återupptogs arbetet med att städa upp efter flygolyckan på Kebnekaise i mars förra året. Arbetet beräknas pågå i fyra veckor. Om vädret tillåter.

Förra året fick man nämligen avbryta arbetet på grund att den första snön kom redan i slutet av augusti. I dag är det ungefär 25 ton vrakdelar som ligger spridda vida omkring i området.

Det är statens fastighetsverk som förvaltar marken och är ansvariga för att röja upp i området.

Men det är ingen lätt uppgift att få ner vrakdelarna från glaciären till en närliggande byn. Området är mycket svårtillgängligt och vid olycksplatsen är bergväggen delvis lodrät.

Som Ekot berättade i morse blev skadorna på naturen inte så omfattande som man till en börjat trott.

I samband med olycka spreds nämligen stora mängder flygbränsle i området. Bränsle som via smältvatten från glaciärerna runnit ut i bäckar och vattendrag.

--  Det är väldigt låga koncentrationer och det är bra, men man kan också tänka sig att det kommer högre halter, det vet vi inte. Det är därför vi övervakar ständigt, säger Gunhild Rosqvist som är föreståndare på Tarfala forskningsstation intill Kebnekaise.

Trots att forskarna inte sett att olyckan påverkar naturen tycker Gunhild Rosqvist att det är ett hårt slag för området.

--  Vi värnar om den här miljön, och har jobbat uppe i den här storslagna fjällmiljön under så många år, som vi har uppfattat som väldigt ren. Så för oss är det här en katastrof när det kommer så mycket smuts. Eftersom det hamnade på ett ställe där det kan späs ut, så kommer det inte göra så stor skada för varken miljö eller för människor, och det är en väldig tur, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".