Människor protesterar framför USA:s ambassad i Jemen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Hani Mohammed/Scanpix.

USA varnar för terror mot turister

Beslutet togs efter att Al-Qaidas planer på att angripa amerikanska ambassader och andra västerländska mål på Arabiska halvön avslöjats. Även Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kanada kommer idag att stänga enstaka ambassader.

Det var efter att ha tagit del av elektronisk kommunikation mellan högt uppsatta al Qaida-medlemmar där de diskuterat attacker mot amerikanska mål i Mellanöstern och Nordafrika, som varningen skickades ut till medborgarna om att vara extra försiktiga när de reser utomlands. Det skriver New York Times.

Diskussionerna al-Qaida-männen emellan ska ha pågått i flera veckor, men intensifierats den senaste veckan. Detta ledde till det som i amerikanska medier beskrivs som unika beslut att på söndag, och eventuellt längre, tillfälligt stänga ner 21 ambassader i bland annat Jemen, Egypten och Saudiarabien. Och nu ytterligare en, i Irak, enligt CNN.

Det ska inte finnas några uppgifter om exakt var attackerna planeras, men det spekuleras i att Jemen är det främsta målet.

Och även Tyskland, Frankrike och Storbritannien har nu beslutat att stänga sina ambassader i just Jemen på söndag och måndag.

USA:s försvarschef Martin Dempsey säger i en intervju med ABC News att syftet är att attackera västerländska, inte bara amerikanska intressen, och att hoten nu ska vara mer specifika än tidigare.

Flera analyser poängterar att man ska se USA:s säkerhetsåtgärder i ljuset av terrorattacken mot den amerikanska beskickningen i Benghazi i Libyen den 11 september förra året, då ambassadören och tre andra dödades.

Efter attacken, och ilskan som riktades mot Obamaadministrationen över hur de hanterade den, har amerikanska utrikesdepartementet nu större anledning att offentliggöra hot för att varna, men också för att eventuellt styra undan attacker, skriver New York Times.

Utrikesdepartementet har tidigare utfärdat liknande resevarningar till medborgarna, även om det är ovanligt.

Enligt New York Times var senaste gången en global varning skickades efter Osama bin ladens död i maj 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".