1 av 2
Morgan Tsvangirai. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.

Mugabe vald med stor majoritet i Zimbabwe

I Zimbabwe är det klart att Robert Mugabe åter blir landets president. Men oppositionspartiet MDC menar att det förekommit valfusk och kommer att bestrida valutgången i domstol. Under lördagkvällen kommenterade USA:s utrikesminister John Kerry valet och sade att Mugabes jordskredsseger inte är tillförlitlig.  

89-åriga Robert Mugabe som styrt landet i 33 år fick 61 procent av rösterna, medan oppositionens kandidat Morgan Tsvangirai fick knappt 34 procent.

I Parlamentet tog Mugabes Zanu PF-parti hem en rungande majoritet - 150 av 210 platser.

Observatörerna från Afrikanska unionen har tidigare sagt att valet i Zimbabwe varit fritt och trovärdigt.

Men oppositionens partiet MDC dömer idag ut valet igen och säger sig ha bevis för valfusk, som till exempel att väljare nekats rösta i onsdags, och att väljare bussats in till starka oppositionsfästen.

Partiledaren Morgans Tsvangirai sa vid en pressträff under lördagen att oppositionen väntar sig att EU och södra Afrikas utvecklingsorganisations SADC nu möts så snart som möjligt för att försöka lösa krisen i Zimbabwe.

En ledande kommissionär från valkommissionen avgick i protest mot hur valet genomförts och från EU:s utrikeschef Catherine Ashton kom skarp kritik. Hon lät meddela att EU oroas över påstått valfusk och "rapporter om att inte alla kunnat delta i valet".

En oberoende zimbabwisk valkommission rapporterade att en miljon människor hindrats från att rösta i oppositionens starkaste fästen.

Oppositionen kräver omval: "Ett trovärdigt, fritt och legitimt val måste hållas så snart som möjligt"

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista