Cyprioter väntar på att få komma in på en bank i Nicosia. Foto: Scanpix.

Storsparare på Cypern förlorar nästan hälften

2:31 min

Drygt fyra månader efter den stora bankkraschen på Cypern, är bankkundernas pengar fortfarande låsta på konton, och det går bara ta ut mindre summor. Nu står också klart hur mycket som de som hade över 100 000 euro på sina konton förlorar när de två största bankerna slogs ihop och fick nytt kapital. 

– Min dotter skulle köpa en bil för 6000 euro, men banken lät henne bara ta ut 1000 euro. Kom tillbaka i september, sa dem, berättar Demos Kripriano.

Så ser det ut på Cypern, restriktionerna från i våras gäller fortfarande. 300 euro per dag får man ta ut, och 3000 euro får man föra ut ur landet, som privatperson.

Demos Kripiano driver en resebyrå, och när bankerna stängde i mars och bankkunders pengar konfiskerades, klarade han sig genom att ha sina tillgångar i kontanter. Men det gick sämre för hans bror, som var bankchef:

– Han hade precis fått ett avgångsvederlag och hade en halv miljon euro på kontot, säger Demos Kripiano

I dagarna blev det klart hur mycket brodern exakt förlorar. Nästan hälften av alla pengar som överstiger den europeiska insättargarantin på 100 000 euro, går till att kapitalisera den största banken i landet, Bank of Cyprus.

Brodern tillsammans med tusentals andra kunder i landets tidigare två största banker blir aktieägare.

På ägarlistan finns nu ett stort antal ryssar, säger chefen på den cypriotiska handelskammaren i Nikosia, Marios Tsiakkis.

Han kan inte dölja sin irritation över de krav som ledarna för de övriga euroländerna ställde för att bistå Cypern med ett räddningspaket på 10 miljarder euro.

– EU ville hindra ryssarna från att rota sig här, och slog ned på vårt banksystem. Vi anklagades för penningtvätt och för att släppa in rysk kriminalitet. Men vad har EU gjort, jo de som de ville stänga ute har de nu gjort till stora aktieägare i landets största bank. Det är ryssar som kommer att sitta i styrelsen, och hur de tänker agera återstår att se, säger Marios Tsiakkis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista