Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Var tredje återfaller i missbruk efter tvångsvård

1:53 min

Var tredje svensk som tvångsvårdats för missbruk återfaller, visar ny statistik från Statens Institutionsstyrelse. Anledningen är ofta bristande stöd efter behandlingen.

En av dem som tagit saken i egna händer är före detta missbrukaren Leif Winbladh och föreningen Våga Va, som just nu driver ett projekt för att de som kämpar med ett missbruk ska våga sig ut på stranden.

Han är kritisk mot hur det ser ut idag.

– Ofta så lägger man hundratusentals kronor på behandling och grejer, men när man kommer hem är det stopp. Kanske skulle man korta behandlingstiderna lite grand och lägga de pengarna på utslussning när man kommer hem istället. Där är den stora bristen idag där många trillar tillbaka, säger han.

Samtidigt som satsningarna på till exempel utslussning i samhället för fängelsedömda narkomaner minskar, så finns det runtom i landet flera exempel på hur ideella krafter försöker ta vid.

I Kungälv utanför Göteborg anordnas en camping där utstötta och missbrukare kan ta time out från sina påfrestande liv, och i Halmstad fokuserar föreningen Våga Va, som startats av före detta missbrukare, på att se till att de som skrivits ut eller släppts från fängelse inte isolerar sig och återfaller.

Receptet är enkelt, men kräver mod från såväl deltagare som anhöriga, säger initiativtagaren Peter Jacobsson.

– Deras problem är att gå till affären och handla - alla tittar på mig. Att våga gå ut i trappuppgången när man tror att alla bara stirrar på en. Det gör att man låser in sig, säger han.

En av de som deltar i projektet som just nu handlar om att våga sig ut på stranden är Hernan Ortiz som dömts för olika brott 17 gånger.

Med Våga Va och känslan av att kunna vara som andra har han brutit upp från sitt gamla liv.

– Det är bra för den mentala biten. Innan var jag ganska negativ, och nu är jag positiv och känner mig glad utan drogerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista