Poliser utanför USA:s ambassad i Tokyo, Japan. Foto: Toshifumi Kitamura/Scanpix

Säkerhetsmöte i Vita huset efter terrorlarm

0:43 min

Ledande säkerhetsrådgivare har hållit ett möte med anledning av det terrorlarm som utgått med fokus på Arabiska halvön. Oron är stor för en planerad attack de närmaste dagarna.

Utrikesminister John Kerry, försvarsminister Chuck Hagel och nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice var några av dem som träffades med anledning av hoten mot USA:s beskickningar och andra västerländska mål, hette det i ett uttalande från Vita huset i lördags.

Det var uppsnappade samtal via internet mellan al-Qaidaledare på Arabiska halvön som röjde långt gångna planer på att angripa västerländska mål, uppger regeringskällor i Washington för CNN.

Chatt-trafiken har pågått i flera veckor och tilltagit de senaste dagarna, enligt källorna. En varning från myndigheterna i Jemen har bidragit till att förmå USA att vidta extraordinära åtgärder där resevarningar till flera länder ingår.

– Hoten verkar allvarligare än på länge, säger en jemenitisk regeringskälla. Och enligt jemeniterna kan USA:s drönaranfall den senaste tiden utlösa vedergällningar.

USA utlöste i fredags ett världsomspännande larm efter rapporter om attentatsplanerna. Det startade en febril aktivitet i väst och resulterade i besluten att inte öppna en rad ambassader och konsulat i muslimska länder under söndagen.

USA håller ett stort antal beskickningar stängda och Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kanada har stängt enstaka ambassader.

USA är särskilt oroligt för angrepp på sin ambassad i Jemen fram till tisdag, enligt källorna. I övrigt råder osäkerhet om andra tänkbara attentatsmål och vad alla dessa uppgifter betyder.

En del analytiker anser att hoten gäller enbart Jemen, medan andra är övertygade om att attentatsplanerna berör flera platser.

Samtidigt har uppgifter kommit om att al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri utsett ledaren för al-Qaida på Arabiska halvön, Nasser al-Wahishi, till samordnande chef för terrornätverken.

Även Interpol har utlyst en internationell terrorvarning, skriver AFP. Skälet är fritagningar av hundratals fångar ur fängelser i nio länder, bland dem Irak, Libyen och senast i Pakistan den här veckan.

Många av de fritagna ska ha varit medlemmar i terrorstämplade organisationer och al-Qaida har utpekats som organisatör av fångarnas flykt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista