Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio

Glesare kommuner tvingas tänka nytt: Brandmän ersätter ambulanspersonal

2:18 min

Sveriges glesbygd blir glesare, medan tätorterna tätnar. Det ställer ökade krav på kommunerna som måste tänka nytt för att den akuta beredskapen ska fungera för dem som bor kvar.

Brandmannen Karl-Erik Kivistö i Lilla Edet åker sedan ett år tillbaka ut på vissa sjukvårdslarm om ambulansen är för långt bort.

Var fjärde larm det senaste året hos brandmännen i Lilla Edet på Västkusten, är larm som tidigare varit inom ambulansens ansvarsområde.

Kommunen förlitar sig inte längre på att det finns en ambulans som kan vara på plats i tid. Istället satsas pengar ur kommunens egen kassa för att akut livsuppehållande utrustning som hjärtstartare och syrgas ska finnas där för medborgarna, i väntan på att ambulansen kommer.

Lilla Edet är inget undantag. Samtidigt som Sveriges befolkning nu närmar sig 10 miljoner tappar nära hälften av kommunerna invånare. De unga flyttar, medan de gamla blir kvar. Den akuta hjälpen måste ändå fungera när det brinner eller människor blir sjuka.

Bo Andersson är expert på insatser vid bränder och olyckor på myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som i sommar ordnade ett idémöte för att få kommunerna att tänka nytt.

– Vi har ju ganska så klara avgränsningar i vårt samhälle. Jobbar du inom socialtjänsten så gör du det, jobbar du som vaktmästare på en skola så gör du det och inte något annat. Men i stället kan man gå över gränserna. Man kanske kan vara brandman samtidigt som man är vaktmästare, säger Bo Andersson.

Men bland de boende i Lilla Edet går meningarna i sär om att brandmän rycker ut innan ambulansen kommer fram.

– Jag tycker att det är ganska okej. Man får ju hjälp snabbare om det är akut, säger Perka Marjanovic.

Men Britt Lamotte, håller inte med.
-- Det här tycker jag är helt absurt. Det behöver ju komma ut personal som kan sjukdomar och inte räddningstjänst.

Men om de är utbildade till att utföra livsuppehållande åtgärder?
– Jo, men hjälper det om man ligger där med ett brustet magsår eller något likande? Klarar de sånt? Frågar sig Britt Lamotte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista