Transportstyrelsen, Malmö sjöfartinspektionsområde. Foto: Alexander Gagliano / Sveriges Radio

Personuppgifter säljs av myndigheter till företag

1:15 min

Transportstyrelsen tjänar nästan 30 miljoner kronor på att sälja personuppgifter vidare till reklamföretag, utan den berördes tillåtelse eller vetskap, det skriver Dagens Nyheter idag. Det är något som bland annat datainspektionen tycker är upprörande.

På Transportstyrelsens hemsida finns att läsa: ”Söker du adresser eller andra uppgifter för exempelvis direktreklam? Då ser vi till att anpassa sökningen efter den målgrupp du väljer!”. Här kan företag alltså köpa adressuppgifter eller fordonsdata.

Transportstyrelsen är en av flera svenska myndigheter som säljer personuppgifter till bland annat företag som skickar ut direktreklam. Det skriver Dagens Nyheter idag. Även Bolagsverket, Skatteverket och CSN ägnar sig åt försäljning av personuppgifter.

De senaste åren har transportstyrelsen fått in nästan 30 miljoner kronor på att sälja personuppgifter varje år och pengarna ska täcka verksamhetens kostnader.

Enligt offentlighetsprincipen är myndigheterna skyldiga att lämna ut information, men att det sker en systematisk registerförsäljning till exempelvis reklambolag är något helt annat, säger Anna Hörnlund, jurist på datainspektionen till Dagens Nyheter.

Hon menar också att myndigheter får ofta samla in information mot din vilja då blir det väldigt märkligt när det sedan sker en vidareförsäljning av dom uppgifterna.

Trots det tycker Kjell-Åke Sjödin som arbetar med registerfrågor på Transportstyrelsen inte att man gör något fel i att sälja personuppgifter.

För att slippa direktreklam kan man vända sig till myndigheten som säljer uppgifterna eller anmäla sig till ett reklamblockeringsregister. Kjell-Åke Sjödin tycker att myndigheten redan är tydlig med att man säljer personuppgifter.

--Nej vi har inte sett det på det sättet, i och med att det är offentliga uppgifter. Sen har vi ju ett mandat att sälja uppgifter, som Regeringen har sagt att vi får göra, säger Kjell-Åke Sjödin.

Men försäljning av information har inte alltid gått hand i hand med myndighetsutövning. År 2011 bildades det statliga bolaget Metria AB då det inte längre ansågs förenligt med myndigheten Lantmäteriets verksamhet att sälja information och tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista