Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.

Bevis för valfusk i Zimbabwe krävs för omval

1:35 min

Efter att det står klart att 89-åriga Robert Mugabe vunnit presidentvalet i Zimbabwe samtidigt som hans Zanu PF parti tog hem en överväldigande majoritet i parlamentet, så ifrågasätts nu valets legitimitet utav delar av omvärlden.

"USA tror inte att resultatet representerar ett tillförlitligt uttryck av det zimbabwiska folkets vilja", säger den amerikanska utrikesministern John Kerry i ett uttalande där han pekar på att valprocessen varit "väldigt bristfällig".

EU:s utrikeschef Catherine Ashton kommer också med kritik mot det påstådda valfusket, som både oppositionen och den största observatörsgruppen pekat på de senaste dagarna. Bland annat att zimbabwier nekats rösta i onsdags och att väljare bussats in till starka oppositionsfästen. Även den brittiska utrikesministern William Hague oroas över rapporterna om brister i valprocessen.

Mugabe fick 61 procent av rösterna i presidentvalet och Zanu PF partiet fick mer än två tredjedelars majoritet i parlamentet, vilket krävs för att kunna ändra grundlagen.

Grannlandets president, Sydafrikas Jacob Zuma, gratulerade idag 89-åriga Mugabe för att han blivit omvald i vad Zuma kallade ett "lyckat val som alla parter borde acceptera".

Men oppositionsledaren Tsvangirai kräver att valet görs om och ska senast på onsdag ha presenterat konkreta bevis på det de kallar valfusk för en domstol här i Zimbabwe där valresultatet inte lett till några oroligheter.

Emmerson Mnangagwa, försvarsminister och en av Mugabes närmaste, slår tillbaka mot anklagelserna. "Det är dags för västvärlden att acceptera att ett demokratiskt val har ägt rum i Zimbabwe," sa han till AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista