Australiens premiärminister Kevin Rudd utlyste val den 7 september. Foto: Lukas Coch/Scanpix.

Ekonomin i fokus i Australiens valrörelse

1:45 min

I Australien gick i dag startskottet för valrörelsen när premiärminister Kevin Rudd meddelade att val ska hållas den 7 september. Ekonomin och bråken inom regeringen är två känsliga frågor som premiärminister Rudd måste debattera de kommande fem veckorna.

– Det har blivit dags för folket i Australien att fatta beslut om nationens framtid, säger Rudd.

Premiärministern måste lägga i en ordentlig spurt i valrörelsen för att hinna i kapp oppositionen.

Han tog över som ny Labourledare och premiärminister så sent som i juni för att rädda partiet i höstens val. Då hade opinionssiffrorna dalat under Julia Gillards ledning som tvingades avgå.

Tre år tidigare var det ombytta roller när Gillard petade bort Rudd från posten.

Premiärminister sade i dagens tal att det som skett har stärkt honom.

– Genom åren har ni, Australiens befolkning, sett mig både högt upp på toppen och långt ner på botten, sade Rudd.

Dagens tal från premiärministern och det från oppositionsledaren Tony Abbott, visade att Australiens ekonomi kommer att bli ett mycket viktigt ämne i valrörelsen. Landet är starkt beroende av Kina vars tillväxt minskar snabbt.

Oppositionen för en klassisk högerpolitik med löften om skattesänkningar för konsumenterna och industrin. Framför allt vill den slopa koldioxidskatten.

Abbott varnade väljarna för att den nuvarande regeringen kommer att fortsätta att höja skatterna om den får sitta kvar.

--Det sämsta sättet att bygga en stark ekonomi är att klubba ned folk med skattehöjningar. Om regeringen beter sig så här före valet, tänk er då hur det kommer se ut efteråt, sade Abbott i sitt tal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista