Ambassadstängningar förlängs

1:20 min

USA meddelar nu att 19 av de ambassader som stängdes under söndagen  på grund av terrorhot från al-Qaida kommer att fortsätta hållas stängda tills på lördag. Anledningen är inte att det uppkommit nya hot utan är en försiktighetsåtgärd, säger en taleskvinna för USA:s utrikesdepartement. Några ambassader kommer att öppnas igen imorgon.

Hoten mot de amerikanska ambassaderna runt om i världen leder nu till att försvarsvänner i USA varnar för att sänka militäranslag kommer att hota landets säkerhet.

I amerikansk TV är rapporteringen om hoten omfattande.

Den amerikan som i dag slår på TV:n möts av braskande rubriker om globalt terrorhot och förhöjd vaksamhet. 22 amerikanska ambassader håller stängt och amerikaner på resa uppmanas till försiktighet.

Men åtminstone än så länge har det inte rapporterats om några konkreta terrorattacker.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham som sitter i senatens försvarsutskott, tar hoten på största allvar och säger att terrornätverket al-Quaida försöker få ut USA ur Mellanöstern, något Graham absolut inte vill se, då har vi snart ett elfte september igen säger han.

Larmet om terrorhotet kommer mitt i en debatt om både vilka befogenheter som den amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska ha och planerade besparingar i militärbudgeten.

Lindsey Graham varnar för att en mindre budget kommer att ge sämre möjligheter att snappa upp viktig information. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista