Pappors föräldraledighet blir förlängd semester

3:25 min

Ny statistik visar att papporna använder föräldradagarna för att förlänga semestern. I augusti står papporna för 33 procent av de uttagna föräldradagarna, i december bara för 20 procent.

En av de är Ranjit Singh från Tumba som idag besökte lekparken med fru och barn.

– Det är roligare att vara ledig på sommaren och inte på vintern. Det kan jag säga, säger Ranjit Singh och skrattar.

– Man har lite tid med barnen, man kan leka med dem, gå ut på stranden och äta ute. Det är ett riktigt bra liv tycker jag.

Men är du ledig på vintrarna också med barnen?

-- Nej, jag vill inte vara ledig på vintern med barnen. Då hamnar man i fängelse kan man säga.

Ranjit Singhs fru heter Harmit Kaur.

– Nu är det mer som en lyx. Han får egen nytta av det här och slipper jobba på sommaren.

– Jag ser inget problem med det. Det är ju bara bra att pappor vill vara med sina barn. Man kan ändå tycka att det är lite taskigt. Jag fick ta det första året som var värst med att bara byta blöjor. Nu är barnen 4-6 år och det är inte så mycket man behöver göra man, kan bara släppa lös dem och ligga och sova på ängen, säger hon.

I augusti står papporna för 33 procent av de uttagna föräldradagarna, i december bara för 20 procent. Det visar siffror för 2012 som TT har fått från Försäkringskassan.

Och det här är ett mönster som återkommer år från år, berättar Roger Klinth, som är pappaforskare på Linköpings universitet.

– Män förlänger sin semester genom att använda ett antal föräldrapenningsdagar, vilket inte är mönstret för kvinnor på samma sätt, säger Roger Klinth.

– Ytterst sett kokar det ner till vem som har möjlighet att deala med de här dagarna. Och män ses väl, eller betraktar sig själva, lite mer som en bonusförälder som inte är den fasta punkten utan man har möjlighet att använda de här dagarna lite mer fritt som det passar en själv, menar Roger Klinth.

Svenska myndigheter har i flera decennier bearbetat männen för att få dem att ta ut fler föräldradagar. Men det som framförallt har ökat männens uttag är införandet av pappamånaderna, där två månader av föräldradagarna är reserverade för pappan.

Island har gått ännu längre och vikt en tredjedel av dagarna till pappan.

– Det gjorde att Island gick från ganska låga tal till ganska höga tal, säger Roger Klinth.

Har Island gått om Sverige när det gäller pappaledighet?

– När det gäller andelen dagar som papporna tar ut så är Island till och med bättre än Sverige, konstaterar Roger Klinth.

När man inför kvotering och vissa dagar bara kan tas ut av pappan. I vilken utsträckning blir det så att dagarna brinner inte och inte tas ut alls?

– Det har alltid varit den fråga det där om man vågar introducera kvotering och att barnen inte får ut sina dagar för det är ju för deras skull de här dagarna finns. Men hittills har det visat sig att det inte brinner inne många dagar. Det är ganska försumbart. Den tid männen får sig tilldelade använder de som regel. Jag har ingen exakt statistik men det är min uppfattning, säger Roger Klinth.

Per Hagström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista