1 av 2
2 av 2
Irans nye president Hasan Rouhani svor presidenteden. Foto: Ebrahim Noroozi/Scanpix.

Irans nye president öppnar för dialog

1:45 min

I Iran svor idag Hassan Rouhani presidenteden inför parlamentet, och han öppnade upp för dialog.

"Om ni vill ha ett riktigt svar ska ni inte tala med sanktioner, ni ska tala till oss med respekt", så sa Hassan Rouhani i sitt tal när han svor eden och utlovade en regering som ska representera alla iranier.

President Rouhani kritiserade de sanktioner omvärlden infört mot Iran, men öppnade i sitt tal också för dialog, han sa att det borde finnas större öppenhet på alla sidor.

Just det har Iran kritiserats för, bristen på öppenhet kring sitt kärnteknikprogram.

Något som kan öppna för en mer effektiv dialog med omvärlden är valet av utrikesminister - Mohammed Javad Zarif.

Han är före detta ambassadör för Iran i FN, har lång erfarenhet av förhandlingar med diplomater från väst, och kommer att spela en viktig roll i de förhandlingar om kärnvapen som väst anser att Iran utvecklar - och kärnteknik - det som Iran anser att man utvecklar för fredligt bruk.

I USA har Vita huset uttalat sig, och säger att om Irans nya regering vill engagera sig på ett seriöst sätt för att leva upp till sina skyldigheter internationellt, så kommer USA att vara en villig partner.

Vita huset under Barack Obama är villigt att ge den nya presidenten en chans, och stödjer inte de nya sanktioner som representanthuset röstade igenom i veckan, som handlar om att begränsa Irans oljeexport ytterligare.

Nu väntar en balansakt av den högre skolan för Hassan Rouhani. Mellan både de krafter i Iran som vill ha hårdare tag mot omvärlden, men så klart också alla de reformister som hjälpte honom vinna valet.

Främst måste han förhålla sig till ayatolla Ali Khamenei, Irans högsta ledare, som i grunden är den som tar de viktigaste besluten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista