1 av 2
Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Nya förhör om Jas-affärerna i Sydafrika

I dag startar förhören i korruptionsutredningen gällande den sydafrikanska vapenaffär i slutet av 90-talet, där bland annat försvarskoncernen Saab sålde jaktplan till landet. Mångmiljardaffären har följts av en rad utredningar som lagts ner, bland annat i Sverige. Och den nuvarande Sydafrikanska granskningskommissionen har kantats av problem.

Så sent som i förra veckan kom uppgifter om att en av förundersökningsledarna i Sydafrika var på väg att hoppa av. Dagarna innan hade en domare i kommissionen redan lämnat in sin avskedsansökan av vad som beskrevs vara "personliga skäl".

En tredje utredare slutade tidigare i år - enligt en sydafrikansk tidning till följd av att han tappat förtroendet för korruptionsutredningen, eftersom den "inte vara tillräckligt transparent och för att den hade en alternativ agenda".

Det var i slutet på 90-talet som Sverige och en rad andra länder slöt en vapenaffär med Sydafrika. För svensk del handlade det om att sälja 26 stycken Jas-gripen plan med särskilda krav på motköp.

Men affären har kantats av korruptionsmisstankar och utredningar om mutbrott genom åren.

I Sverige lades polisutredningen mot försvarskoncernen Saabs inblandning ner 2009, samma år som mutmisstankarna mot den nu sittande sydafrikanska presidenten Jacob Zuma lades ner.

Men redan för åtta år sedan dömdes den nuvarande presidentens tidigare finansiella rådgivare för bland annat korruption i samband med affären med en fransk vapentillverkare.

Sedan 2011 pågår den senaste i raden av undersökningar i Sydafrika på initiativ av president Zuma.

Ett halvår försenade startar idag förhören med vittnesmål som ska försöka bringa klarhet i vad som föregick vapenaffären.

Först ut är officerare inom den sydafrikanska marinen och flygvapnet, och senare i förhören, som väntas pågå fram till efter årsskiftet, ska också bland andra den tidigare presidenten Thabo Mbeki vittna.

Kommissionen skulle egentligen vara klar med sitt arbete i höst, men i veckan som gick sa presidenten talesperson att Zuma nu överväger att förlänga kommissionens mandat med ytterligare ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista