En kiosk och en bankomat i Nicosia, Cypern. Fotot taget vid tidigare tillfälle. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix.

Cypern får beröm för sin hantering av krisen

1:51 min

Cypern har fått beröm av den så kallade trojkan för att det ekonomiska räddningsprogrammet är på rätt väg, och att budgetmålen har uppnåtts. Samtidigt ökar arbetslöshet och fattigdom på Cypern - och i stadskärnorna gapar allt fler affärsfönster tomma.

– Med låga priser och mycket små marginaler försöker jag hålla ut, säger Elli i sin jeansbutik.

Personalen har fått gå, och hon står nu själv från morgon till kväll. Krisen märks, grannbutiken gapar tom och de övriga affärerna i kvarteret i Gamla stan i Nicosia skyltar med rabatter mellan 50 och 70 procent.

På Cyperns handelskammare här i Nicosia säger man att bankkrisen i mars har orsakat tusentals konkurser.

Den cypriotiska ekonomin är i fritt fall enligt somliga experter, och värre kommer det att bli.

Till hösten tickar besparingar i den offentliga sektorn in, bankerna kommer då också att säga upp personal, förhandlingar pågår, och arbetslösheten stiger. Nu är den 17 procent och ekonomin krymper kraftigt.

Men Cypern får ändå beröm i den senaste rapporten från trojkan, alltså EU-kommissionen , IMF och ECB, som garanterar nödlånen på 10 miljarder euro. Regeringen genomför nu besparingar, höjer skatter och strukturerar om den havererade banksektorn.

Allt går enligt plan, alltså, men alla är inte övertygade. Kreditvärderingsinstitutet Moodys varnar för att Cypern kan tvingas ställa in betalningarna de närmsta åren, och andra experter pekar på att Cypern kan bli ett nytt Grekland.

Nedskärningar skapar en nedåtgående spiral som ökar underskotten. Men Elli, tror att hon kommer att klara krisen, bara banken sänker räntan på hennes lån: 

– Det kommer sakta att bli bättre om ett eller två år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista