Facket vill ställa högre krav på apoteksägare

2:31 min

Apoteksägarna måste tvingas att sätta patientsäkerheten före vinstkraven. Det kräver ledarna för Farmaciförbundet Carina Jansson och Gunilla Andersson.

Enligt Farmaciförbundets nya arbetsmiljöbarometer, som kommer ut varje år, har ägarnas krav på vinst bidragit till att förhållandena försämrats för personalen på landets apotek, efter att apoteksmonopolet avskaffades för tre år sedan.

När allt fler apotek öppnat har man samtidigt dragit ner på personalen, för att öka lönsamheten. Det har bidragit till stressigare förhållanden och till sämre hälsa hos de anställda.

Detta i sin tur har lett till att receptexpideringen och läkemedelsrådgivningen försämrats, vilket kan bidra till en fara för patientsäkerheten. Personalen har också klagat över att de inte fått den kompentensutveckling som krävs för att klara arbetet.

Uppgifterna kommer i en artikeln i DN Debatt från Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson och viceordförande Gunilla Andersson. Men kritiken är inte ny.

Redan i våras kritiserade Statskontoret de försämrade förhållandena och innan reformen påpekade Farmaciförbundet att detta kunde komma att inträffa.

Carina Jansson, Farmaciförbundets ordförande, menar att det i längden kan skada förtroendet för de svenska apoteken.

– Om våra kunder känner att de dels inte får de läkemedel som behövs, för att de inte finns i lagret, eller att man tar läkemedlen på fel sätt eftersom man inte fått en ordentlig rådgivning, säger hon.

Nu vill Farmaciförbundet se en tätare bemanning på apoteken så att arbetsuppgifterna kan fullgöras.

Man vill också att man erbjuder kompetensutveckling och se ett förbud mot begränsningar av hur lång tid som får ägnas åt kunder, rådgivning och recept.

Johan Waller, VD för Sveriges Apotekförening menar att kritiken en del av kritiken inte stämmer.

– En del är direkt felaktigt, annat tycker jag är uttryck för en gnällighet. Apoteksaktörerna vill ha en hög säkerhet och en hög kvallitet, säger Johan Waller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista