Den judiska bosättningen Mattityahu på Västbanken. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Israels regering ger extrapengar till bosättningar

1:28 min

I Israel har regeringen nu beslutat att satsa extrapengar på flera avsides belägna bosättningar på Västbanken. Det är att sätta käppar i hjulet för de samtal om fred som israeler och palestinier inledde förra veckan, säger palestinier.

Över 90 bosättningar på Västbanken kommer att få extrapengar av regeringen för att göra sina samhällen mer attraktiva.

Det handlar mest om avlägset belägna bosättningar som har lite svårare att dra till sig invånare än dom stora stadsliknande judiska samhällena som ligger som jättelika öar inne i det palestinska området.

Att stoppa utbyggnaden av bosättningarna har varit ett palestinskt krav inför tidigare fredsförhandlingarna.

Men den här gången lyckades den amerikanske utrikesministern John Kerry få palestinierna att avstå från det kravet, och som kompensation lovade israelerna att släppa 104 palestinska fångar. De första i nästa vecka, då samtalen är tänkta att fortsätta.

Den israeliska fredsrörelsen Shalom Achshav, Fred Nu, konstaterar att extrapengar nu satsas på flera bosättningar som sannolikt kommer att hamna i den nya palestinska staten om dom nu påbörjade samtalen verkligen leder till ett fredsavtal. Och invånarna kommer då att tvingas flytta. Då inställer sig frågan: Tror inte israelerna på framgångsrika samtal?

Varningar kommer från palestinskt håll att beslutet om extra stöd till bosättningarna kan förstöra samtalen. Man kan notera att Israels chefsförhandlare justitieminister Tzipi Livni la ner sin röst då regeringen röstade om pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista