Bedömare ser inget ökat terrorhot mot Sverige

1:55 min

USA och fler andra västländer har stängt ambassader och utfärdat resevarningar på grund av ökat terrorhot. Men för Sveriges del ser Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, inget ökat hot jämfört med tidigare. Maria Hultberg är chef för NCT.

– Hotbilden varierar alltid från land till land och varje land gör en självständig bedömning av hur hotet ser ut och vi har i nuläget inget som indikerar att Sverige eller svenska intressen är specifikt utpekade, säger Maria Hultberg, chef för NCT.

Vad är det som gör att ni inte uppfattar att hotet mot Sverige ökat då Sverige har varit aktivt i exempelvis Afghanistan i många år?

– Vi tittar på vad aktörerna vill och vad de kan, och i det har vi olika parametrar som vi väger in. Svenskt militärt deltagande i konfliktområden kan vara en sådan parameter som vi väger in. Men vi ser som sagt inte att de nya uppgifter som kommit föranleder en förändring vad gäller bedömningen vad gäller Sverig, säger Maria Hultberg.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning som Maria Hultberg är chef för, är ett samarbetsorgan mellan Säkerhetspolisen, den militära säkerhetstjänsten och Försvarets radioanstalt, och den organisation som gör den formella bedömning av terrorhot mot Sverige.

USA har de senaste dagarna stängt en rad ambassader bland annat på arabiska halvön.

Talesmän har sagt att hotet också gäller "andra västerländska mål" och Storbritannien, Tyskland och Frankrike har också stängt ambassader  på grund av hot som sägs vara kopplade till al-Qaida.

USA har dessutom varnat sina medborgare för olika resor.

Svenska Utrikesdepartementet som är den som utfärdar resevarningar i Sverige kommenterar av princip inte om det är något allmänt höjt hot mot svenska resenärer eller svenska  ambassader, utan hänvisar idag till reseråden på respektive ambassads hemsida.

Men Maria Hultberg vid tror inte det finns något generellt ökat hot mot svenska resenärer.

– Nej, det gör det inte generellt sett. Men givetvis, reser man i de här regionerna som vi har pratat om, alltså delar av Nordafrika och Mellanöstern, så ska man noga följa de reseråd som finns på Utrikesdepartementets hemsida, säger hon.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista