Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Polisen får vänta på ny lag om penningtvätt

1:30 min

Polisens möjligheter att återta pengar från brottslig verksamhet ska förbättras. Men trots att en utredning föreslagit att de nya lagarna skulle träda i kraft den 1 juli i år så blir det ingen förändring förrän tidigast nästa år.

Just nu ser justitiedepartementet över lagstiftningen som gäller penningtvätt. Mari-Ann Roos är kansliråd på straffrättsenheten på Justitiedepartementet.

– Det är en angelägen reform för dom här bestämmelserna om penninghäleri har tillämpats i ganska begränsad utsträckning. Och det är oerhört komplicerad lagstiftning så det är bra att man har sett över den, och förhoppningsvis kommer det leda till att det finns bättre möjlighet att komma åt den här typen av brottslighet, säger Mari-Ann Roos.

Den svenska polisen har inte rätt kompetens eller rätt verktyg för att kunna återta pengar från kriminella, den kritiken kom från organisationen Svensk handel tidigare idag. För varje år försvinner nämligen flera miljarder kronor ner i kriminellas fickor.

Men arbetet med att förenkla lagstiftningen pågår just nu och det kan underlätta polisens arbete.

I mars förra året lämnades nämligen penningtvättsutredningen över till justitiedepartementet innehållande konkreta förslag på lagändringar.

Enligt Mari-Ann Roos som arbetar med lagförslaget på departementet kan finanspolisen få ökad befogenhet.

– Det ska finnas en ökad befogenhet för finanspolisen att under vissa förutsättningar fatta ett beslut om ett så kallat dispositionsförbud, det innebär ett förbud för kunden då att disponera över medel som kunden har hos till exempel en bank. Och det skulle vara en möjlighet att hindra att medel snabbt försvinner utom räckhåll för dom brottsbekämpande myndigheterna, säger Mari-Ann Roos.

Målet var att de nya lagar skulle träda i kraft den 1 juli i år men på grund av arbetsbelastningen på departementet kommer det att ske tidigast under nästa år.

Andreas Ericson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista