Nya Zeeländska mejeriprodukter i en mataffär i Beijing, Kina.

Oro efter mejeriskandal i Nya Zeeland

1:37 min

I Nya Zeeland är landets stora mejeriindustri skakad efter att en bakterie som skulle kunna framkalla förgiftning hittats i företaget Fonterras produkter. Stora länder som Kina och Ryssland har snabbt satt upp importstopp för vissa produkter från Nya Zeeland. Premiärminister John Key oroar sig för att skandalen kan slå hårt mot landets mejeriindustri - särskilt i Kina.

– De har lågt förtroende för sina egna mejeriföretag, det skulle kunna gå lika illa för oss om vi skadar de kinesiska konsumenternas förtroende för våra produkter, säger Nya Zealands premiärminister John Key.

Han är förtvivlad över det som hänt och besviken på Fonterra, Nya Zeelands flaggskepp i mejeribranschen, som slarvat med rengöringen på en fabrik som tillverkar vassleprotein.

Det har gjort att en bakterie som kan framkalla det giftiga ämnet botulinumtoxin fått fäste i proteinet som är en ingrediens i bland annat välling. 

I Kina får skandalen stor uppmärksamhet. Kineserna har varit trogna köpare av internationella mjölkprodukter, trots att de ofta är betydligt dyrare än de lokala märkena.

Efter tragedin 2008, då sex barn dog efter att ha druckit lokaltillverkad välling som var förgiftad med melamin, har de lokala tillverkarna haft det tufft.

Men den här gången är det Fonterra och Nya Zeeland som får ta smällen. Företagets vd var i dag i Peking och bad om ursäkt. Han försökte också lugna ned konsumenterna genom att berätta att ingen insjuknat.

Att det ändå finns en stark oro visar inte minst Rysslands beslut att införa importförbud på Fonterras produkter. Landet finns inte med bland de sju nationer som Nya Zeeländska myndigheter tror att de smutsiga produkterna kan ha hamnat i.

Förbudet i Ryssland är till och med bredare än det i Kina, där myndigheterna bara stoppat varor som innehåller vassleprotein från Fonterra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista