Foto: Janerik Henriksson, Johan Engman, Ingvar Karmhed/Scanpix Montage: Sveriges Radio

Inköpschefer tror på bättre tider

Positiv signal
1:14 min

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn lyfte oväntat mycket i juli, till 56,6. Det är den högsta nivån på två år.

Även om det handlar om en enskild månad finns det anledning till viss optimism, anser Åke Gustafsson, ekonom på Swedbank, som tillsammans med Silf, Sveriges Inköps- och Logistikförbund, står bakom inköpschefsindex.

– Om vi tittar på index som helhet så steg alla underliggande delindex, och kom också upp i det vi kallar tillväxtzonen. På det sättet indikerar det en uppgång. Men vi kanske måste avvakta lite för att kunna bedöma styrkan i uppgången, säger Åke Gustafsson.

Uppgången med hela elva enheter i inköpschefsindex för tjänstesektorn var betydligt större än bedömarna hade räknat med.

Den nya nivån ligger klart över 50, som är den undre gränsen för tillväxt. Den gränsen har indexet inte orkat över sen februari.

Idag kom också SCB med nya siffror som visar att tjänsteproduktionen minskade i juni med 0,2 procent. Det stämmer bra med inköpschefsindex, som också sjönk i juni.

Men nu visar alltså juli-siffran att det kan ha vänt upp för tjänstesektorn. Det understryks också av att även tjänsteföretagens affärsplaner för det närmaste halvåret skruvades upp.

--Det steg också, och det steg faktiskt för tredje månaden i rad, så på det sättet tycker jag att vi kan se en viss återhämtning under andra halvåret, säger Åke Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".