Protester i samband med Ergenekonrättegången i Turkiet. Foto: AP photo/Scanpix.

Förra militärchefen fick livstid

Historisk händelse
2:06 min

I Turkiet har flera militärtoppar dömts till långa fängelsestraff. Bland annat fick den förre militärchefen Ilker Basbug livstids fängelse. Det står klart när domarna nu har kommit i massrättegången mot 275 militärer, politiker, och journalister som anklagats för komplott mot regeringen.

Det tog över två timmar att läsa upp domarna för de 275 personerna som stod åtalade för komplott mot regeringen. Samtidigt möttes demonstranter med tårgas och vattenkanoner utanför domstolen. Vägspärrar, en cirkulerande helikopter och kravallpoliser höll demonstranter på kilometers avstånd från domstolsbyggnaden utanför Istanbul.

Och det blev långa fängelsestraff för många av de tidigare miiltärtopparna. Den tidigare generalstabschefen Ilker Basbug dömdes till livstids fängelse. Muzaffer Tekin, en pensionerad militärtopp dömdes till två livstidsdomar och utöver det 117 års fängelsestraff.

Tre riksdagsledamoter från det största oppositionspartiet CHP dömdes till mellan 12 och 35 års långa fängelsestraff. Av de 275 åtalade friades 21 personer.

Bland de dömda finns förutom militärtoppar och politiker också akademiker och journalister. De döms för att vara medlemmar i den "djupa staten" ett ultra-nationalistisk illegalt nätverk som ska ha planerat att med våldsdåd skapa kaos i Turkiet för att motivera ett militärt ingripande mot regeringspartiet AKP, som har sina rötter i politisk islam.

Kritiker menar att det är rättegång politiskt motiverad - en hämnd på politiska motståndare, premiärminister Tayyip Erdogan och regeringspartiet. Rättsäkerheten kring åtalet har ifrågasatts, bland annat för att många av de avgörande vittnesmålen kommer från anonyma.

Förra året dömdes 325 personer i en liknande rättegång. Flera tidigare militärtoppar fick då upp till 20 års fängelse. Det var först gången i Turkiets historia som militärer dömdes i en civil domstol. Att landets tidigare militärchef idag döms till livstids fängelse är en historisk händelse. Domarna väntas nu att överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".