Gibraltar. Foto: Jorge Guerrero/Scanpix.

Spanien och Storbritannien i bråk om Gibraltar

1:43 min

Ett bråk har brutit ut mellan Spanien och Storbritannien om den brittiska halvön Gibraltar vid den spanska sydkusten. Spanien hotar med en lång rad åtgärder mot gibraltarborna och dem som besöker området.

Den brittiske premiärministern David Cameron säger att han är allvarligt oroad och Gibraltars regeringschef Fabian Picardo är upprörd.

– Det här är sabelskrammel som påminner om det man kan höra från Nordkorea och inte från en EU-partner, säger Gibraltars toppolitiker Fabian Picardo till brittiska BBC:s Radio 4.

– Det där har vi inte varit med om sedan Francos tid, fortsätter han.

Det han syftar på är spanska planer att införa en avgift på 440 kronor för varje passage över gränsen mellan Spanien och Gibraltar. Dessutom hotar Spanien att stoppa alla flyg som passerar Gibraltars luftrum och beskatta alla gibraltarbor som har hus inne i Spanien.

Orsaken till Spaniens hot mot det brittiska territoriet är uppenbarligen att Gibraltar bygger ett artificiellt rev i vattnen runt Gibraltarklippan, rev som sägs hindra spanska fiskare.

Spanien svarade direkt med att sätta igång en minutiös gränskontroll som snabbt skapade långa bilköer. Och nu fortsätter hotelserna.

Gibraltar har varit brittiskt i 300 år och är en ständig källa till irritation i förbindelserna mellan London och Madrid. Spanien vill ha tillbaka området, men 99 procent av gibraltarborna vill fortsätta som brittiska undersåtar, visade en folkomröstning år 2002.

Premiärminister David Cameron säger att han är allvarligt oroad, men Storbritannien kommer inte att släppa taget om Gibraltar och det var sannolikt budskapet till den spanske ambassadören när han i fredags kallades upp till det brittiska utrikesministeriet.

Fakta: Gibraltar

  • Storbritannien intog Gibraltarklippan — strategiskt belägen vid inloppet till Medelhavet — vid spanska tronföljdskriget, och fick området på papper i freden i Utrecht 1713.
  • Spanien har länge krävt att få tillbaka Gibraltar, men Storbritannien vägrar så länge Gibraltarborna inte samtycker. Enligt undersökningar vill invånarna behålla den brittiska överhögheten.
  • Gibraltar har ofta orsakat dispyter mellan de bägge EU-länderna. 2006 ingicks ett avtal mellan Spanien, Storbritannien och Gibraltar, där Spanien förband sig att förenkla gränsövergångarna.
  • När den konservativa regeringen återfick makten i Spanien i december 2011 intog landet en tuffare hållning i Gibraltarfrågan.
  • Gibraltar har cirka 30 000 invånare.

Källor: Utrikespolitiska institutet, AFP (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista