Bäddat för bråk om framtidens pensioner i höst

2:43 min

I höst ska den så kallade Pensionsgruppen försöka komma överens om stora förändringar av pensionssystemet som nu hunnit få 15 år på nacken. Premiepensionen verkar vara den del där oenigheten är störst.

Tomas Eneroth, socialdemokratisk ledamot i pensionsgruppen vill minska dess andel av den allmänna pensionen.

– Dagens premiepensionssystem har stora trovärdighetsbekymmer. Det finns en svår överblickbarhet. Det finns dolda avgifter. Vi är ju beredda att både minska dess omfattning, men vi tycker också att man behöver förenkla de valmöjligheter som finns i premiepensionssystemet, säger han.

De fem partierna bakom pensionsreformen har en egen grupp, Pensionsgruppen, för skötsel och eftervård av reformen. Hittills har den fört en ganska stillsam tillvaro, men det senaste året har en hel rad utredningar och rapporter om olika delar av pensionssystemet landat på gruppens bord.

Under hösten ska allt gås igenom. Och nu vaknar gamla motsättningar till liv, från den pensionsarbetsgrupp som på 1990-talet skapade reformen.

Socialdemokraterna vill minska avsättningen till premiepensionen och låta mer gå till inkomstpensionen. Det vill inte Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet.

– Man behöver ju inte ta bort alla pengar ifrån premiepensionen. Man kan kanske ta en liten del. Det kan vara en väg att gå, att undersöka vad det skulle ge för resultat, säger Solveig Zander, som är centerns ledamot i Pensionsgruppen.

Men det finns fler problem i pensionssystemet. AP-fonderna ger inte den avkastning som politikerna räknat med, främst beroende på att börserna mest liknat berg-och-dalbanor de senaste åren. Tomas Eneroth efterlyser det han kallar "modernare" placeringsregler.

– Det kan handla om att inte bara titta på aktier utan också vara med och bidra i infrastruktursatsningar. Naturligtvis utan att minska värdet på pensionspengarna, säger han.

I förra veckan gick socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) ut och förklarade att han vill dämpa svängningarna i de allmänna pensionerna. Det finns brett stöd för detta i Pensionsgruppen. Nu återstår bara att hitta rätt teknik.

Kristdemokraterna och Folkpartiet ser gärna en höjning av taket i pensionssystemet. Och i bakgrunden spökar frågan om när man ska ha rätt att börja ta ut sin allmänna pension. Nu är det 61 år, men hur behöver arbetsmarknaden förändras för att kunna höja den gränsen till 63 år, frågar sig Pensionsgruppen.

Den har dessutom själv fått kritik för att besluta bakom stängda dörrar, utan insyn och möjlighet till debatt. Andra partier som knackat på dörren har mötts av kalla handen. Och varken Tomas Eneroth eller Solveig Zander vill i dag släppa in fler partier i Pensionsgruppen.

– Att i det här läget blanda in fler i  Pensionsgruppen, det tror jag skulle vara väldigt svårt. Det tror jag skulle förhala reformeringen av pensionssystemet, säger hon.

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista