1 av 2
2 av 2
Zimbabwier står i kö för att få rösta i parlaments- och presidentvalet. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix

Ungdomsarbetslösheten utmaning i Zimbabwe

1:57 min

I Zimbabwe där Mugabes Zanu PF parti vann parlamentsvalet stort i förra veckan blir en av dom största utmaningarna för den nya regeringen att försöka få bukt med den höga arbetslösheten, menar bedömare.

Och det är dom unga Zimbabwierna som har det svårast, säger den Harare-baserade pensionerade bankekonomen och fristående konsulten, John Robertsson.

– Vi genererar inte några jobb, 300 000 går visserligen ut skolan varje år, men det är osannolikt att ens fem procent av dom unga hittar arbete, säger John Robertsson.

Det är svårt att få fram tillförlitliga siffror över exakt hur stor ungdomsarbetslösheten är i Zimbabwe idag, förklarar John Robertsson vars sammanställningar bygger på dom få arbetskraftsundersökningar och uppgifter från fackföreningar som finns.

Zimbabwe sågs under 90-talet som ett föregångsland i Afrika med ett väl fungerande utbildningssystem och goda möjligheter för unga att få jobb. Men politisk instabilitet, en kollapsad inhemsk valuta som ledde till hyperinflationen 2008, och olönsamma numera stängda industrier har drabbat ekonomin hårt.

– Dom flesta unga Zimbabwier som är inställda på att skaffa sig ett jobb måste nu lämna landet för att hitta ett, enligt John Robertsson.

Så vad tänker då den nyvalda regeringen göra för att komma till rätta med ekonomin som i förlängningen skulle kunna minska arbetslösheten?

Framförallt handlar det om att fortsätta med den reform som innebär att alla företag som verkar i Zimbabwe ska ägas minst till 51 procent av zimbabwier, det har partiföreträdare upprepat den senaste veckan. Så här uttryckte sig Robert Mugabe på en pressträff dagen innan valet.

– Jordbrukssektorn, tillverkningsindustrin och gruvnäringen, alla måste bli mer kompetenta än vad de är idag, sa den nu omvalda presidenten Mugabe.

Lyssna på P1-morgon för att höra mer om det här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista