Åskoväder. Foto: Stephen Holman/Scanpix.

Hemelektronik tar smällen vid blixtnedslag

Ryckt ut sladden - och lägg den långt bort
0:52 min

Den varma sommaren med många åskväder har inneburit åtskilliga skador i hemmen efter blixtnedslag. Sett till anmälningarna till försäkringsbolagen är det främst hemelektronik som tar smällen, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid Folksam.

– Det är framför allt datorer, modem, routers med tillbehör som går sönder. Och i andra hand så är det tv-boxar, digitalboxar, parabolantenner som också kan skadas vid åskoväder, säger Erik Arvidsson.

Varje år träffas Sverige av cirka hundra tusen blixtnedslag, och en genomgång av de vanligaste skadeärendena kopplat till vädermässiga dunder och brak hos flera försäkringsbolag, pekar på att det kan vara en bra idé att dra ut sladden.

Hos Folksam handlar över 60 procent av de här anmälningarna om datorer, säger Erik Arvidsson.

– Det är framför allt den typen av skador att det är överslag, att det går in för mycket ström i de här apparaterna och slår ut elektroniken, säger han.

Och då är de helt oanvändbara efter det?

– Ja har det gått in en direkt smäll där så är det inte stor chans att man kan reparera den, säger Erik Arvidsson.

Detta är vanligast i juli månad, då en tredjedel av skadeanmälningarna görs, enligt Länsförsäkringar. De senaste tre åren har de betalat ut närmare 290 miljoner i ersättning för åskskador i hemmet.

Främst är det ute på landet man bör vara försiktig. Och gärna hålla sladden en halvmeter från uttaget.

– Skulle man få ett riktigt kraftigt nedslag då kan det vara så att elen hoppar ut från eluttaget. Man bör lägga sladden cirka 50 centimeter därifrån, då är man helt garanterat trygg, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".