Miljard fattas i JB-konkurs

1:09 min

En miljard kronor fattas efter John Bauerkoncernens konkurs. Det står klart när konkursbouppteckningen är avslutad, rapporterar SVT Nyheter.

Konkursförvaltaren Mats Emthén säger till Ekot att skulderna var större än väntat.

– Det uppstår ju alltid stora skulder i en konkurssituation, men det är ju en stor brist i boet. Det kan jag hålla med om.

Är ni själva förvånade över att det är så mycket som en miljard?

– Ja, den var större än vi hade räknat med.  

JB-koncernen hade elva bolag och fler än 30 skolor när den sattes i konkurs i juni.

Konkursbouppteckningen visar att det skulderna totalt uppgick till 1 150 miljoner kronor. När tillgångarna räknats bort återstår skulder på 1 030 miljoner kronor.

– Det uppstår alltid skulder i en konkurs, och det här är ju en tjänsteproducerande verksamhet. Där finns det inte så mycket tillgångar.

Att det är en tjänsteproducerande verksamhet reser i sig frågetecken för hur så stora skulder kunnat uppstå. Men Mats Emthén säger att konkursförvaltarna haft knappt om tid på sig att avyttra de tillgångar som fanns, vilket också påverkar den slutliga skulden.

Flera av skolorna kommer att drivas vidare med nya ägare. Frågan är de påverkas av konkursen. Mats Emthén säger att priset de nya ägarna fått betala är betingat av den situation som är nu, där elevunderlaget sjunker i gymnasieskolan.

– Det är klart att det finns ett marknadsvärde för en svensk skola i en sämre konjunktur än vanligt.

Han pekar också på att förutsättningarna för att driva skolorna inte bara påverkas av ekonomin, utan även av ett godkännande från Skolinspektionen.

– I den processen när vi sålt skolor är det ju inte bara vårt avgörande som legat till grund för vem som kan köpa skolor, säger Mats Emthén.

Anna Gustafsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista