Piratkopior på ett varuhus söder om Paris. Handeln med piratkopierade varor omsätter miljarder. Foto: Remy de la Mauviniere/Scanpix.

EU-länderna stoppar piratkopior för miljarder

1:40 min

Förra året stoppade EU-länderna piratkopierade varor värda en miljard euro motsvarande cirka nio miljarder svenska kronor. Men antalet ingripanden har minskat, enligt en ny rapport.

För Sveriges del har beslagen av kopierade rakblad ökat, och utgör nu nära hälften av produkterna som svenska Tullverket stoppar.

– En orsak kan ju vara att rakblad är väldigt lätta och billiga att frakta. De gör sig bra i kurir- och posttrafik, där vi gör de flesta ingripanden. Så det är en produkt som är tacksam att skicka på det sättet. Och originalrakbladen är ju relativt dyra, även i mindre förpackning, så det finns förmodligen rätt stor avans att göra för de här piratkopiatörerna, säger Per Holgersson specialist på immaterialrätt vid Tullverket.

Enligt en ny rapport från EU-kommissionen minskar antalet ingripanden från tullmyndigheterna inom EU. Men samtidigt så har värdet på de varor som stoppats ökat.

EU:s tullmyndigheter gör alltså färre tillslag, men tillslagen som görs är av större dignitet.

60 procent av ingripandena görs  i postflödet – då handlar det oftast om mindre tillslag.

– Däremot de större partierna kommer ofta via sjötrafiken, och där gör vi i Sverige ganska få ingripanden, åtminstone de senaste åren. Däremot sker det ganska stora ingripanden ute i Europa. De har ju lite större hamnar framförallt i Rotterdam och Hamburg, jämfört med Sverige, säger Per Holgersson.

I Sverige stoppade Tullverket förra året produkter till ett marknadsvärde av 17 miljoner kronor. Förutom rakblad handlar det främst om kläder, skor, skönhetsprodukter, och förfalskade tillbehör till mobiltelefoner.

Generellt kommer kopiorna till EU ofta ifrån Asien. Genom sin geografiska närheten till vissa EU-länder har Turkiet blivit en betydande avsändare av piratkopierade produkter.

Det märks dock inte i Sverige, där storspelaren Kina fortfarande dominerar.

– Vi har en relativt större andel från Kina. Vi ligger på 75-80 procent, till och med mer vissa år, avseende tillslag mot Kinatrafiken. Inom EU ligger man på 60-65 procent, säger Per Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista