Allt fler ansöker om skuldsanering. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Fler privatpersoner behöver skuldsanering

1:55 min

Antalet personer som vill ha hjälp med skuldsanering har ökat med 50 procent på fem år, från 6 000 till över 9 000. Kronofogden tror på en ytterligare ökning i år. Trots regeringens åtgärder har det inte blivit lättare att få en havererad ekonomi sanerad.

– Det är ju inte bara det att man är skuldsatt, det är ju en stor boll som bara växer och växer. Du har svårt att sova och ligger där och räknar och funderar på vad jag ska försaka denna månad för att få det att gå runt, berättar Ing-Britt Kjellman som hade många sömnlösa nätter innan hon fick skuldsanering.

När hon skilde sig såldes famljens hus med förlust. Hon hade ett deltidsjobb och klarade inte av att betala skulderna. Ing-Britt Kjellman visste att man kan söka skuldsanering hos kronofogden. Då tvingas man leva på existensminimum i fem år och all den lön man eventuellt har går till skulderna.

Ing-Britt Kjellman sökte trots att hon trodde att hon skulle bli nedlåtande bemött av kronofogden:

– Jag skämdes ju som en hund redan innan jag gick dit, och det var väldigt skönt att de inte belastade mig ännu mer.

Om ett år är hon klar och hoppas få ett jobb som personlig assistent.

– Utgångslönen är väl cirka 16 000 kronor. Det är dubbelt så mycket som jag har nu.

Allt fler söker skuldsanering. 2007 sökte cirka 6 000 personer skuldsanering. Förra året sökte cirka 9 000. I år ser det ut att hamna en bit däröver, den högsta siffran någonsin.

– Antalet ansökningar ökar några procent varje år, det gör de ju, säger Fredrik Abrahamsson vid Kronofogdemyndigheten i Östersund.

Men det har inte blivit lättare att få ja till sanering, trots att flera reformer och utredningar har syftat till just det. Dessutom klarar en av tio inte av att hantera saneringen och kastas ut ur systemet.

En del skuldsatta måste betala tiotals räkningar varje månad. Det vore enklare om de bara betalade till ett enda bankgironummer. Det tycker Fredrik Abrahamsson:

– Det förstår ju var och en att om man varje månad ska betala 70 till 80 olika räkningar till olika fordringsägare, det är ett tufft jobb som ska göras varje månad.

Ändå borde många fler söka, menar han:

– Det är klart att vi vill att alla som ska få en skuldsanering verkligen kommer in med ansökan också, de som behöver det, säger Fredrik Abrahamsson vid Kronofogden i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista