Den indiska rupien har tappat 14 procent av sitt värde mot dollarn. Foto: Tsering Topgyal/Scanpix.

Indiens tillväxt ser ut att sakta in snabbare

1:45 min

Från Indien fortsätter det att komma tecken på att tillväxten saktar in snabbare än i Kina. Indiens viktiga tjänstesektor krympte i juli för första gången på nästan två år. Ekonomerna i landet oroar sig för utvecklingen.

– Flera studier visar att inbromsningen i Indien är störst, så det finns inget annat land som saktar in så mycket som oss, säger Surjit Bhalla, som leder tankesmedjan Oxus Investments i New Delhi.

På bara några år har tillväxten halverats från omkring 10 till drygt fem procent. Dessutom har Indien hög inflation, rupien är rekordsvag och landets valutareserv mycket låg.

Det är många bränder att släcka på en gång. Det mest akuta är rupiens fall. De senaste tre månaderna har den tappat 14 procent av sitt värde mot dollarn.

– Penningpolitiken är enormt misskött, säger Surjit Bhalla.

Valutafallet slår hårt i Indien som är beroende av att importera viktiga råvaror som till exempel olja, vars pris sätts i dollar.

Bhalla tycker att det viktigaste nu är att återupprätta världens förtroende för Indien som ett av de mest spännande länderna att investera i.

Men i stället för att ta ett helhetsgrepp försöker regeringen och centralbanken att släcka de olika bränderna i ekonomin var för sig, tycker han.

En rejäl räntesänkning däremot skulle fungera som ett nödvändigt skyfall över Indiens ekonomi, anser Bhalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista