Foto: Robert MacPherson/AFP

Migrationsverket om nekat visum: "Kan skada Sveriges anseende”

12 min

Den syriske artisten Omar Souleyman som skulle uppträtt på Stockholm Music & Arts i helgen nekades visum. "Det här kan skada Sveriges anseende", säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket. 

I helgen är Omar Souleyman inbjuden till Göteborgs musikfestival, Way out West, men han får troligtvis inget visum den här gången heller.
– Vi vill ge Sverige en ny chans att se Omar. Vi trodde att det skulle lösa sig med visum och jag blev förbluffad att han inte fick det när han skulle uppträda på Stockholm Music & Arts. Det finns, som vi ser det, ingen anledning att neka honom. Jag blev förbluffad! Vad jag vet har det aldrig hänt tidigare, säger Way out West arrangör, Niklas Herrström i P1 Morgon.

Omar Souleyman nekas visum för att det finns en risk att han kan komma att stanna kvar i Sverige. För några år sedan stod Migrationsverket för visumreglerna, men nu är det EU:s viseringskodex som står för dem.

– Chanserna att han får visum är inte jättestora, men vi hoppas ändå. Av den fakta som framkommit vill han inte stanna kvar här, säger Niklas Herrström.

I det här fallet har generalkonsulatet i Istanbul gjort en individuell bedömning av artistens visumansökan, där hans familjesituation, sociala status och vad som sker i hemlandet beaktas.

Finns det tolkningsutrymme när det handlar om visum?
– Javisst, det är bedömningar. Det är klart att det finns, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, i P1 Morgon.

Men att han tidigare har rest till andra europeiska länder, ska det vägas in?
– Absolut, det är en omständighet som ska vägas in i bedömningen. Men ju värre det blir i ett land, desto svårare blir det att få visum till EU.

Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm tycker att beslutet att inte släppa in Omar Souleyman är skamligt:
– Det är ett attentat på kulturlivet. Här stänger vi dörrar för vissa delar av världen. Man skäms! Det skickar signalen att vi inte är intresserade av kulturutbyte.

Ska artister och konstnärer särbehandlas?
– Det tycker jag, vi vill ha ett fritt kulturutbyte. Det är viktigt att vi får intryck från andra håll, säger Madeleine Sjöstedt.

Finns det en risk att ett sånt här uppmärksammat fall skadar Sveriges anseende?
– Det tror jag absolut. När Migrationsverket hade hand om viseringspraxis så uppmanade vi beslutsfattarna att göra noggranna bedömningar vid kultur- och idrottsutbyte, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista