Fronterra är världens fjärde största mejeriföretag. Foto: Dale de la Rey/Scanpix.

Ingripande efter mejeriskandal i Nya Zeeland

"Har gett oss fel information två gånger"
1:36 min

Myndigheterna i Nya Zeeland har gått in på mejeriföretaget Fonterras anläggningar och tagit över krishanteringen. Fonterra avslöjade i helgen att de hittat en bakterie som kan framkalla förgiftning i en av sina produkter.

Ansvarig minister för krishanteringen Stephen Joyce säger att myndigheterna har svårt att lita på Fonterra.

– De har gett oss fel information två gånger. Det är därför vi nu går in, säger ministern Stephen Joyce till Nya Zeeländsk radio.

Fortfarande tre dagar efter att vällingskandalen briserade har det inte gått att lokalisera alla produkter som kan innehålla den farliga bakterien.

Problemet har varit att bakterien hittats i ett vassleprotein som Fonterra säljer vidare till en mängd företag som i sin tur använder det vid tillverkning av till exempel välling och proteindrinkar. Flera företag har fått dra tillbaka sina produkter.

Här i Hongkong är Fonterras misstag på förstasidan även i dag. Ytterligare produkter har dragits in i Kina där oron för att smittad välling ska finnas i butikshyllorna är stark.

Skandalen 2008 då sex barn dog i landet efter att ha druckit giftig välling har satt sina spår.

Stephen Joyce säger att ungefär 90 procent av de potentiellt smittade produkterna har dragits in. Han tror att allt ska vara löst till på onsdag eftermiddag.

Fonterra är Nya Zeelands största bolag och världens fjärde största mejeriföretag. Men får nu mycket kritik för hur den hanterat krisen. Inte minst från regeringen som är skakad av det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".