1 av 2
USA:s ambassad i Jemen. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.
2 av 2

USA evakuerar personal från Jemen

"Folk är oroliga för vad som ska hända nu"
1:44 min

Det amerikanska flygvapnet har nu flugit ut ambassadpersonal från Jemen på grund av oro för ett terrordåd. Amerikanska medborgare uppmanas att lämna landet omedelbart.

– Fram till i morse var det svårt att se tecken på någon ökad säkerhet. Det finns alltid en förhöjd risk för terrorattentat från al-Quaida här i Jemen, säger frilansjournalisten Adam Baron i Saana i en intervju med BBC.

Han berättade om ett plan som flugit fram och tillbaka över staden, som för att övervaka, och det gjorde många han träffat oroliga.

USA och Storbritannien uppmanade i dag sina medborgare att omedelbart lämna landet. Storbritannien har evakuerat all sin personal på ambassaden och USA har bara kvar de som absolut måste vara där.

USA och flera andra länder stängde tillfälligt sina ambassader på många håll i mellanöstern redan i helgen, eftersom USA avlyssnat al-Qaida ledare när de talat om en attack i området. Speciellt Jemen har ansetts vara ett troligt mål.

Jemens utrikesminister Abu Bakr Al-Qirbi är kritisk till evakueringarna och säger till nyhetsbyrån Reuters att Jemen kan skydda ambassaderna, och detta är ungefär precis vad al-Qaida ville åstadkomma.

Amerikanska obemannade flygplan, så kallade drönare, slog idag också till mot en bil på en väg i centrala Jemen och fyra människor dödades, det säger lokala källor till flera nyhetsbyråer. De senaste veckorna finns uppgifter om minst fyra drönarattacker i Jemen.

– Folk i huvudstaden Saana är oroliga för vad som ska hända nu, oavsett om det kommer från al-Qaida, den jemenitiska regeringen eller från USA, säger journalisten Adam Baron till BBC.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".