1 av 4
En svenskregistrerad bil misstänktes innehålla en bomb på Landgreven i Köpenhamn. Foto: Scanpix
2 av 4
Polisen spärrade av ett stort område. Foto: Scanpix
3 av 4
Många poliser och ambulanspersonal skickades till platsen. Foto: Scanpix
4 av 4
Brandmän i Köpenhamn. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Kaos i Köpenhamn efter bomblarm

2:40 min

Ett område runt Kungens Nytorg i centrala Köpenhamn spärrades i dag av efter att en misstänkt sprängladdning hittats på en bil i ett parkeringshus.

Militärens bombtekniker ryckte snabbt ut till platsen och en robot undersökte föremålet, som uppges bara ha varit en hastighetsmätare.

– Vi fick in en anmälan om en bil som såg misstänkt ut och vi skickade dit en patrull. De kunde se några sladdar som stack ut från bilen, så vi spärrade av området, säger Hans Sinding, vid polisen i Köpenhamn till danska TV2.

Enligt polisen skulle det röra sig om antingen en misstänkt sprängladdning, eller att själva bilen gjorts om till en rörlig bomb.

Ägaren till bilen är den svenske filmregissören Dan Zeatherus, som befinner sig i Köpenhamn på semester.

– Jag är uppfinnare på fritiden och har byggt en prototyp som ska hjälpa bilisterna att köra på el i stället för bensin. Det går lite sladdar från och in under bilen. Tyvärr har det uppfattas som något annat och det är jag både ledsen och upprörd över. Jag är chockad över reaktionen.

Han tog kontakt med polisen så fort han fick veta att hans bil var misstänkt. För polisen demonstrerade han bilen och avspärrningarna kunde hävas.

– Det här är en stor uppfinning som är billigare och mer effektiv och då är ju det en världsprodukt, säger Dan Zeatherus.

Situationen betraktades som mycket kritisk och invånare uppmanades att hålla sig undan området, samtidigt som boende evakuerades. All trafik kring Kungens Nytorg stoppades.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista