Protester i samband med Ergenekonrättegången i Turkiet. Foto: AP photo/Scanpix.

Domar i Turkiet kallas "mord på rättvisan"

1:45 min

I Turkiet kritiserar oppositionen domarna mot hundratals tidigare militärer, politiker och journalister. Över 200 personer dömdes igår för att konspirera mot regeringen. Domarna är politiskt motiverade hävdar oppositionen i Turkiet.

– Domarna saknar legitimitet eftersom domstolen lyder instruktioner av den politiska makten, sa Kemal Kilicdaroglu, ledare för det största oppositionspartiet  republikanska folkpartiet CHP.

Tre av partiets parlamentariker dömdes igår till långa fängelsestraff och 19 militärtoppar fick livstids fängelse. De dömdes för att ha ingått i ett illegalt nätverk som ska ha planerat att provocera för att motivera en militärkupp i Turkiet

Oppositionen i Turkiet går som väntat ut med hårt kritik efter de historiska domstolsutslagen. Deniz Bahceli, ledare för ultranationalistiska partiet MHP kallade domarna för ett "mord på rättvisan".

Vice premiärminister Bulent Arinc från regeringspartiet AKP slog ifrån sig kritiken. Han förnekade att regeringspartiet skulle ha haft någon inverkan på domstolen och manade alla att respektera domstolens beslut.

Varken EU eller USA vill kommentera enskilda domstolsbeslut. Men Peter Stano, talesperson för EU:s utvidgningskommissionär, uttryckte efter domen oro över att Turkiet som ett kandidatland till EU har problem med bristande rättssäkerhet. Han pekade särskilt ut långa häktningstider och alltför generella åtal.

Nicole Pope, kolumnist för turkiska tidningen Zaman kallade rättegången ett missat tillfälle att göra upp med Turkiets mörka historia. Det har tyvärr visat sig att undanröja militärens makt i Turkiet i sig inte är tillräckligt för ett verklig demokratisk ordning i Turkiet.

Tomas Thorén/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista