Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skuldsanering kan bli enklare med nya regler

Publicerat tisdag 6 augusti 2013 kl 13.28
"Det är ett stort arbete, många ger upp"
1:52 min
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Det blir förändringar när det gäller möjligheterna att få skuldsanering. En utredning kommer i höst med flera förslag. I dag är det i praktiken omöjligt ansöka om skuldsanering en andra gång om man har misslyckats med en sanering tidigare. Nu överväger utredningen att göra det lättare att få en andra chans.

– Har man fått en skuldsanering men misslyckats av något skäl, så ska det inte vara omöjligt att komma tillbaka och ansöka en gång till, säger lagman Ralf Larsson som leder utredningen.

I drygt ett år har Ralf Larsson utrett frågan om skuldsanering och evighetsgäldenärer, det vill säga dem som är hårt skuldsatta och har mycket svårt eller omöjligen kan klara av sina skulder.

I utredningen ingår en kartläggning av hur situationen ser ut för de skuldsatta. Den visar att det finns drygt 25 000 personer som har utmätning i lön år efter år.

– Dessa personer bedömer vi kunna ansöka om skuldsanering. Vi vill gärna komma med förslag som att en del av dem väljer skuldsanering  i stället för att gå på evig utmätning i lön.

Skuldsanering beviljas den som inte klarar att betala av sina skulder. Beviljas man skuldsanering betalas bara en del av skulderna. Gäldenären, den skuldsatte, måste då leva på existensminimum i fem år. I dag är kraven väl stränga för att bevilja sanering, menar Ralf Larsson.

– Kan man betala sina skulder inom loppet av 15 år så får man inte skuldsanering. Vi menar att man bör ha en något mer nyanserad bedömning, säger han.

En sak som fått mycket kritik är att själva förfarandet när man ansöker är för komplicerat. Den skuldsatte måste i detalj kunna redogöra för alla sina skulder. Även detta överväger utredningen att ändra på.

– Det är ett stort arbete, och många ger upp. Då tycker vi att det är bättre att man anger vad man totalt sett är skyldig. Sedan får varje borgenär höra av sig med vilken fordran de har på den här gäldenären, säger Ralf Larsson.

Utredningen som han leder överväger också att lätta lite på betalningskraven och införa två betalningsfria månader per år.

– Juni och december varje år betalar man ingenting till borgenären. Det betyder att man betalar 50 månader i stället för som i dag 60 månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".