Människorättsaktivister som ska vittna mot bland andra Kenyas president Uhuru Kenyatta i ICC trakasseras. Foto: Scanpix.

Människorättsaktivister mordhotas i Kenya

1:31 min

Människorättsorganisationer i Kenya rapporterar aktivister trakasserats och fått motta dödshot. Orsaken är att de hjälper den internationella brottmålsdomstolen i utredningarna efter våldsamheterna i samband med valet 2007.

Bland andra ska Kenyas nuvarande president, Uhuru Kenyatta, ställas inför rätta i Haag i november. Men utredningsarbetet har kantats av problem.

Det är människorättsadvokater på gräsrotsnivå i de områden som blev värst drabbat av våldet efter förrförra valet 2007 som nu uppges ha fått motta dödshot. Andra har blivit arresterade på falska anklagelser, påstås det.

Uppgifterna kommer i en rapport från en kenyansk människorättsorganisation baserad i de västra delarna av landet. De säger att det nu pågår ett 30-tal brottsutredningar i Kenya mot aktivister som bistår den internationella brottmålsdomstolen i utredningarna. En del sägs ska ha tvingats lämna landet på grund av dödshoten.

För några veckor sedan drog några av dem som ska vittna i den kommande rättegången mot den Kenyanska presidenten Uhuru Kenyatta tillbaka sina berättelser på grund av rädsla för sin egen säkerhet.

Kenyatta och flera kenyanska politiker anklagas för bland annat brott mot mänskligheten för inblandning i det etniska våld som krävde fler än 1100 liv efter det omstridda valet 2007.

Det var tänkt att rättegången mot den nuvarande presidenten skulle starta i juli men den sköts fram efter att domarna gett Kenyattas försvarare mer tid på sig att förbereda sig.

Redan i september startar ICC-rättegången mot Kenyas vicepresident William Ruto. Båda nekar till anklagelserna. Afrikanska ledare har dömt ut den internationella brottsmålsdomstolen och ansett att den har en rasistisk agenda som bara jagar afrikanska brottslingar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista