Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle. Foto: Ahmad Jamshid/Scanpix

Terrorvarningar skapar debatt i Tyskland

Tysklands ambassad i Jemen fortsätter att hålla stängt på grund av oro för terrorattentat. Men de senaste dagarnas händelseutveckling har väckt en debatt i Tyskland om huruvida det också handlar om att rättfärdiga den omfattande amerikanska avlyssningen som har avslöjats under sommaren.

Säkerhetsläget i Jemen är fortsatt kritiskt, förklarade Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle idag. Därför har man gemensamt med USA, Storbritannien, Frankrike och Norge enats om att fortsätta hålla sina representationer i Sanaa stängda. USA drar dessutom tillbaka större delen av sin ambassadpersonal från landet. 

Det var amerikanska underrättelseuppgifter om ökade kommunikationer inom al-Qaidatoppen, bland annat mellan ledaren Al-Zawahiri och gruppens förgreningar i Jemen, som fick USA och flera västländer att stänga ambassader och utfärda resevarningar till sina medborgare.

De här aktiviteterna har också väckt frågan om det finns något samband mellan terrorvarningarna och den kritik som avslöjandena om amerikansk övervakning av mobil- och internettrafik har utlöst, inte minst här i Tyskland.

Det är fullt möjligt, hävdar en av Tysklands främsta Mellanöstern-experter Udo Steinbach.

– Även USA är på defensiven efter kritik mot avlyssningen. Och nu har de en framgång att peka på och kan hävda: tack vare våra avlyssningar har vi nu informationer om förestående terrorplaner.

Även om hoten är verkliga, kan de senaste dagarnas agerande från amerikansk sida, enligt Udo Steinbach, mycket väl också vara ett sätt att rättfärdiga den omfattande avlyssningen som bedrivs av säkerhetstjänsten NSA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".