Äldreboende i Huddinge granskas av inspektion

"Hade nästan panik och sprang ut"
1:38 min

Inspektionen för vård och omsorg ska granska äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge kommun söder om Stockholm, efter att polisen hittat en äldre man inlåst och smutsig i ett litet rum där. En anhörig till en kvinna på boendet larmade polisen i helgen, och en förundersökning om bland annat olaga frihetsberövande och framkallande av fara för annan har inletts.

Yvonne Kokkola som är tillförordnad förvaltningschef för social- och äldreomsorgsförvaltningen i Huddinge kommun, menar att fallet är det privata vårdbolaget Aleris ansvar och inte kommunens.

– Vårbacka Plaza är ett privat drivet äldreboende och det är inte kommunen som ansvarar för verksamheten. Vi har ansvar för individuppföljningen för de personer från Huddinge som bor där. Det är Aleris ansvar att verksamheten i äldreboendet de följer lagar och föreskrifter som finns, säger hon.

Det var i lördags som en polispatrull kom till äldreboendet Vårbacka Plaza i Vårby efter att en 72-årig gravt autistisk man hittats inlåst i ett rum utan handtag på dörren och utan fönster. Mannen hittades i sin egen avföring och urin i det lilla rummet.

Heba El Khabiry upptäckte mannen när hon besökte sin mamma på äldreboendet och anmälde fallet till polisen.

– Vi såg en man som var förvirrad och väldigt sorgsen. Han hade nästan panik och sprang ut från rummet, säger hon.

Den 72-åriga mannen fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset och fallet ska nu utredas av polis och åklagare.

Äldreboendet som ägs av det privata vårdbolaget Aleris har nu anmälts för olaga frihetsberövande, framkallande av fara för annan, vållande av kroppsskada och tjänstefel.

Jonas Lundqvist som är affärsområdeschef för Aleris i Stockholm, kan inte förklara varför mannen satt inspärrad.

– Jag kan inte svara på det. Jag var inte själv på plats på lördagskvällen och jag har inte själv fått någon information från polisen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".