Den svenksa almskogen är på väg att dö ut, enligt professor Jan Stenlind. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Hela svenska beståndet av alm hotas

Almsjukan äter upp träden
1:29 min

Årets varma försommar gynnar den så kallade almsplintborren. Insekten sprider almsjukan som nu hotar hela det svenska beståndet av alm.

I Eskilstuna förändras just nu stadsbilden när gamla mäktiga träd fälls.

– Det blir mer och mer. Det börjar med löven, sen går det ganska fort. Det är frågan hur länge de räcker. Det blir ju stora hål i stadsbilden sen, det ser ju väldigt konstigt ut, säger Bo Karlsson på parkförvaltningen i kommunen.

Den så kallade almsjukan har sakta men säkert ätit upp stora delar av det svenska beståndet av alm. Enligt beräkningar som Skogssällskapet gjort så kommer 80 procent av Sveriges almar att vara borta inom tio år.

I år tar almsplintborrarna ytterligare en stor tugga. De trivs i värmen, och förökar sig inne i träden. Med sig för de en svamp som effektivt stryper vattentillförseln för värdträdet.

Jan Stenlid är professor i skogspatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Han är kritisk mot hur Sverige hanterat frågan. Enligt honom har det svenska medlemskapet i EU inneburit ett sämre gränsskydd mot liknande smittor.

– De där kvarnarna mal ju ganska långsamt. Biologin jobbar mycket snabbare än politiken. Man borde fundera över lagstiftning på området, säger Jan Stenlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".