Förra året infördes nya riktlinjer för arbetstillstånd för bärplockare från länder utanför EU. Foto: Karin Grip/Scanpix

Nya tecken på människohandel bland bärplockare

1:46 min

Antalet icke-européer som fått tillstånd att plocka bär är det högsta på fyra år. Samtidigt finns det tecken på att det fortfarande förekommer människohandel bland bärplockare från EU i Sverige.

– Vi ser redan nu indikatorer på att vi har misstänkt människohandel. Det är ett fåtal personer det rör sig om. Men jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp fler sådana ärenden, säger Patrik Cederlöf på Länsstyrelsen i Stockholm, som är nationell samordnare för prostitution och människohandel.

Problemen med människohandel har på sistone främst drabbat personer som kommer från länder inom EU, och som inte behöver söka något arbetstillstånd.

Förra sommaren råkade en rad bärplockare från framför allt Bulgarien ut för att de inte fick sina utlovade löner och hade svårt att ta sig hem.

I år är myndigheterna bättre förberedda och bärplockarna anländer mer i fas med bärsäsongen, säger Patrik Cederlöf.

– Det är också viktigt att poängtera att hela skalan här är representerad. Allt från personer som verkligen vet vad de ska göra, till fall där vi ganska starkt kan misstänka att de är utsatta för människohandel, säger han.

Eftersom det inte krävs några tillstånd för bärplockarna som är EU-medborgare, finns det heller inga siffror på hur många de är.

Men antalet bärplockare från utomeuropeiska länder, i huvudsak Thailand, är 6198 i år, enligt Migrationsverket. Det är nästan 400 fler än i fjol och den högsta siffran sedan 2009. Men förhållandena för den gruppen är relativt goda ända sedan Migrationsverket införde nya regler 2011.

För EU-medborgarna är situationen en helt annan. Det ses som att de kommer hit av egen fri vilja, säger Patrik Cederlöf.

– Det finns ingen arbetsgivare att gå till om man tycker att förhållandena är dåliga, eller att de inte får betalt eller liknande för det finns ingen som anställt dem. Pengar styr. Man utnyttjar folk som är fattiga och som är utsatta. Vi ser mer av det här i Sverige än vad vi gjort tidigare. Men det handlar också om den fria rörligheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista