Foto: Andrew Burton/Scanpix.

Besked från Federal Bank skapar oro på börsen

Ner på börsen efter beskedet
1:00 min

I USA sjönk börserna igår efter nya uttalande från den amerikanska centralbanken, Federal bank, om att de troligtvis kommer börja trappa ner på stödköpen av obligationer senare i år.

Feds Chicago-chef, Charles Evans, säger att han står bakom Fed-chefen Ben Bernankes tidigare uttalanden om att centralbanken troligtvis kommer börja dra ner på stödköpen av obligationer senare i år, och att de kommer vara helt avslutade till mitten på nästa år, enligt Bloomberg News.

Han säger också att han definitivt inte utesluter ett sådant beslut redan på Feds nästa möte i september.

Evans, som ses som en av de mer duvaktiga i Fed påpekade dock att en låg inflationsnivå skulle kunna innebära att de skjuter upp nedtrappningen.

Han säger också att han gärna skulle vänta tills de har sett att förbättringarna på arbetsmarknaden håller i sig innan de börjar avsluta stödköpen.

I USA reagerade börserna med oro på beskedet från Charles Evans. Dow Jones stängde igår ner 0,6 procent och Nasdaq stängde ner 0,7 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".