John McCain. Foto: Guiseppe Aresu/Scanpix.

Tiden rinner ut i Egypten

2:02 min

Tiden börjar rinna ut för att i Egypten lösa krisen på diplomatisk väg – och undvika ett blodbad.

Läget verkar inte ha underlättats av att det kommit dubbla budskap från USA.

Tiden börjar rinna ut för de intensiva diplomatiska försöken att lösa krisen i Egypten som försöker få parterna att undvika ett blodbad. Nu har två amerikanska senatorer som försökt medla i Kairo retat upp den egyptiska övergångregeringen.

Den republikanske senatorn John McCain, som varit här för att medla, säger att han delar kritiken av den förra presidenten Mohammad Mursi, men att det som hände var en militärkupp.

– Men omständigheterna under vilka den förre regeringen och presidentens avsattes var en militärkupp.

Det är tvärtom vad den amerikanska utrikesmininstern John Kerry sade för några dagar sen – då hade den egyptisk militären "återinfört demokratin" när de avsatte Mursi.

Senatorerna från USA vill också att ledare från det muslimska brödraskapet ska släppas ur fängelse. Senator Lindsey Graham säger att man pratar med varandra i en demokrati.

– Men det är omöjligt att prata med någon som sitter i fängelse, säger han.

Detta har retat upp den egyptiska övergångregeringen som kallat det för en oacceptabel inblandning i egyptiska angelägenheter.

I över en veckas tid har diplomaterna ockuperat Kairo. Det började med EU:s utrikeschef Cathrine Ashton, fortsatte med den tyske utrikesministern Guido Westerwelle och inte minst den lågmälde William Burns, USA:s biträdande utrikesminister.

Deras mål har varit att få igång riktiga samtal som skulle kunna leda till en återgång till full demokrati.

Bägge sidor har ställt krav. För det muslimska brödraskapet har det främst handlat om att deras fängslade ledare ska friges, kanske inte allihop, men några.

Övergångsregeringen och militären kräver ett stopp på de permanenta demonstrationerna, speciellt den vid moskén Rabia Al-adawiya där tusentals Mursianhängare kräver tillbaka sin president

Men det har misslyckats, det finns ännu ingen gemensam mark, inte ens om villkoren för riktiga samtal.

Och nu rinner tiden ut, diplomaterna åker hem. Och då ökar risken för ett våldsamt slut på konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista